Leírás a PH-ról

Mit lehet tudni a Pulmonális Artériás Hypertoniáról (PAH)?

A PAH egy ritka betegség ami azon erek beszűkülését és rugalmasságának elvesztését váltja ki, amik a vért szállítják a szívből a tüdőbe és így a szív megerőltetését okozza.
Leggyakoribb tünetei a légszomj, ami miatt tévesen krónikus légzőszervi betegségnek diagnosztizálják, mint pl. asztma, COPD vagy szívelégtelenségnek.

Egy millióból a PAH 15 és 50 embert érint világszerte. A pulmonális hipertónia olyan betegség, amely bármilyen életkorú embert érinthet, fiatal nőknél kicsit gyakoribb.
A PAH kezelésében az elmúlt évek nagy fejlődést hoztak, ami által javultak a páciensek életkilátásai.

A PAH súlyos betegség és nem összetévesztendő a szisztolés magas vérnyomással (a klasszikus magas vérnyomás). A PAH a tüdőben lévő vérerekre, az úgynevezett pulmonalis artériákra hat, amelyek vért szállítanak a szív jobb oldalából a tüdőbe, hogy a szív oxigént kapjon. A PAH miatt a tüdő artériái szűkülnek és összehúzódnak, ami korlátozza a vér áramlását a tüdőbe, és légszomjat vagy fáradékonyságot okozhat.

A PAH progressziójával,a jobb szívfélnek keményebben kell dolgoznia, hogy továbbítsa a vért az összeszűkült artériákon keresztül a tüdőbe. Idővel ez az extra stressz a szív megnagyobbodását okozza és csökkenti rugalmasságát, ami veszélyezteti a szív azon képességét, hogy a vért a tüdőbe és a test többi részébe eljuttassa.

További aloldalak:

Tünetek

Felmerül a PH gyanúja amennyiben az alábbi tünetek közül valamelyiket tapasztalja: légszomj; fáradékonyság; mellkasi fájdalom, szapora szívverés érzés; szédülés, ájulás; boka- és lábdagadás (súlyosabb esetben hasi vizesedés); levertség, depresszív hangulat.

PH fajtái, kialakulásának háttere és terápiák

Pulmonális hypertónia (PH): A tények 1. A szív és a tüdő életveszélyes megbetegedése1 A PH a tüdőbe vezető erekben kialakuló magas vérnyomás. Az artériák szűkülete vagy elzáródása miatt alakulhat ki2 A szívnek keményebben kell dolgoznia, hogy továbbítsa a vért a tüdőbe Az extra erőfeszítés miatt a szív megnagyobbodhat és elégtelenség léphet fel, ami halálhoz vezethet […]

PH terápiás protokoll iránymutatás

A csatolt szakmai anyagok tartalmazzák az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollját a pulmonalis hipertónia diagnózisára és kezelésére vonatkozóan, melyet a Kardiológiai Szakmai Kollégium készített, illetve olvashatunk a 2015. évben, az Európai Kardiológiai Társaság és az Európai Légzéstudományi Társaság által módosított diagnosztikus kritériumokról.

Gyerekek és a PH

Kedves Szülők! Az alábbiakban olvashatnak arról mit is jelent a pulmonális hipertónia diagnózis a gyermekeknél, milyen vizsgálatok és kezelések állnak rendelkezésre, mire kell készülniük. Gyermek PH specialistáink elérhetőségét is megtalálják itt.

Oxigénellátás

Otthoni oxigén kezelést a kezelőorvos ír fel a laborértékek (vérgáz lelet) alapján. Azt a kezelési időt és áramlási sebességet is megállapítja, ami javíthatja a szervezet oxigénellátottságát. A kezelőorvos javaslata és receptje azt is meghatározza mely eszköz a megfelelő ellátási forma a páciensek számára.