PAH: a “rejtőzködő” magas vérnyomás

PAH: a “rejtőzködő” magas vérnyomás

A pulmonális artériás hipertónia (PAH) egy nehezen diagnosztizálható, de kezelhető, ellenben egyelőre gyógyíthatatlan betegség, melynek korai felismerése életet menthet.
A pulmonális artériás hipertóniát (PAH) eddig sem volt könnyű felfedezni, tünetei – légszomj, fáradtság, mellkasi fájdalom stb. – alapján ugyanis igen könnyen összetéveszthető olyan betegségekkel, mint például az asztma vagy a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD).  A mostani koronavírus-járvány okozta COVID-19-nek szintén hasonló tünetei vannak, mindez csak tovább rontja a diagnózis megszületésének esélyét. Pedig minél később derül ki, hogy a beteg PAH-tól szenved, annál nagyobb annak az esélye, hogy ez a gyógyíthatatlan, progresszív, azaz folyamatosan rosszabbodó betegség végzetes kimenetelű lesz. Nemzetközi adatok alapján ugyanis háromból egy beteg a diagnózistól számított öt éven belül életét veszti. Jó hír viszont, hogy egyre több és hatékonyabb kezelési lehetőség segíti azonban az orvosokat abban, hogy meghosszabbítsák a PAH-betegek életét. A számok nyelvére lefordítva ez azt jelenti, hogy akár kétszer tovább is élhet a diagnózist követően a beteg, de a súlyosabb eseteknél is átlag 7 évet jelentenek az új, kombinált terápiák alkalmazása.

De kik a veszélyeztetettek, hogyan, milyen tünetek alapján fedezhető fel a betegség, milyen szövődményei lehetnek, és hogyan születhet meg a helyes diagnózis? A legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze…

A cikk további részei a HáziPatika.com oldalon olvasható.

Forrás: HáziPatika.com
Szerző: HáziPatika
Fotó: Getty Images