PHA Europe Hírlevél – 2017.08.25.

PHA Europe Hírlevél – 2017.08.25.

Kedves barátaim!

Ez az utolsó hírlevelünk a nyári szabadságolások és az éves Európai PH konferencia (APHEC) előtt – hírlevelünk június és július hónapokat fedi le. Augusztus folyamán kézhez vehetitek majd a Mariposa nyári kiadását, amely a 2017-es PH világnapi rendezvények bemutatását és fotóit fogja tartalmazni.
Nagy örömünkre szolgál az idei barcelonai találkozó végkifejlete – 61 résztvevő 36 országból! Ez talán az eddigi legmagasabb létszám eddig és nagyon köszönjük tagjainknak, hiszen a találkozót munkanapokra szerveztük. Most véglegesítjük a konferencia programját és próbálunk megfelelő egyensúlyt találni az előadások, valamint az interaktív megbeszélések és workshopok között.
Nagyon híres szakmai előadónk lesz, Dr. Pilar Escribano a 12 de Octubre Hospital kórházból és további vendégelőadók visszaigazolását is várjuk még. Egy napot az iparági partnereknek szentelünk – ahogy ezt tettük a korábbi években is. A szeptemberi konferencia keretei között, ahogy tudjátok is, új elnökséget és auditorokat választunk (apropó, ne felejtsétek el befizetni a tagdíjatokat, ami elengedhetetlen a szavazáshoz!). A szavazást követő teljes délutánt a PHA Euórpa jövőjével kapcsolatos beszélgetésre szánjuk. Hogy felkészüljünk erre a megbeszélésre, egy anyagot fogunk küldeni a tagok részére erről augusztus 18-án, amikor megküldjük a végleges jelöltek listáját.
Bízunk benne, hogy a korábbi évekhez hasonlóan az APHEC idén is remek lehetőséget fog biztosítani kapcsolatépítésre, tapasztalatok megosztására és egymástól való tanulásra és, hogy lehetősünk lesz a csodálatos helyszínt élvezni.

Pisana Ferrari


EMA/FDA/kanadai hatóság workshopja a pediátriai pulmonalis artériás hipertóniáról

EMA/FDA/kanadai hatóság workshopja a pediátriai pulmonalis artériás hipertóniárólMeghívást kapott a PHA Európa, hogy vegyen részt a június 12-i workshopon Londonban, az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA). Patrik Hassel (svéd) és Gerry Fischer (osztrák) tartottak prezentációt “Endpoints, patients’ perspective” (Végpontok, betegszempontok) és “PH Kids” (PH gyerekek).

Általános célok:

A workshop összehozta a szakértőket és egyéb érdekelteket, hogy megvitassák a PH-s pediátriai betegek gyógyszerfejlesztési követelményeit és megfelelő időtávon belül tekintetbe vegyék a jelenlegi pediátriai klinikai gyakorlat szerinti szükségleteket. A célok a következők:

 1. Javítani a jelenlegi, pediátriai betegeken végzett klinikai kísérletek végrehajtásával kapcsolatos problémák megértését;
 2. Finomítani a végpontokat és kísérletek felépítését, hogy figyelembe vegye azokat a kísérlet során tapasztalt kihívásokat, amelyekkel a ritka, pediátriai betegpopuláció szembesül;
 3. Meghatározni a jövőbeli kutatási prioritásokat a PK/PD mérése területén és közzétenni a pediátriai PAH betegek gyógyszereinek piacra hozatalát követő eszközöket;
 4. További iránymutatást adni a gyógyszer-fejlesztőknek globális termékfejlesztést illetően – figyelembe véve a jelenlegi korlátokat.

A workshop célja az EU-ban pediátriai betegekre jóváhagyott gyógyszerekkel kapcsolatos a jelenlegi ismeretek – így különösen a végpontok választásával kapcsolatos szempontok, amelyek relevánsak és alkalmasak arra, hogy a pediátriai populációban a hatásosságot igazolják – megvitatása volt, ugyanis ezen a területen továbbra is sok ki nem elégített egészségügyi igény található.

EGYÉB TEVÉKENYSÉGEK

 • EPF elnökségi ülés (Juan)
 • Hozzáférés munkacsoport telefonos konferenciája, EPF (Juan)
 • ERN TRANSplantCHILD telefonos konferenciája (Juan)
 • Beteg-transzplantációs szervezetek találkozója a gyerekek szükségleteiről (Juan)
 • Találkozó a betegek bevonásáról a következő Transzplantáció kongresszuson (Juan)
 • Telefonos konferencia Yann Le Cam-mal (Eurordis) tárgyalás az EPF-fel (Juan)
 • Személyes munkavállalói találkozó (Pisana, Hall, Gergely, Juan)
 • A Gyógyszeripari Kutatásokért Spanyol Alapítvány szervezésében tartott, beteg-együttműködéssel kapcsolatos kerekasztalnál elnöki pozíció (Juan)
 • Éves PH ápolói fórum, Varsó (Pisana)

PHA Európa az Eurordis nyári iskolájában

PHA Európa az Eurordis nyári iskolájábanIdén az az öröm ért, hogy részt vehettem a betegképviselőknek szóló EURORDIS nyári iskolában, amelyre idén Barcelonában került sor június elején. A programon 27 országból 63-an vettünk részt és 43 betegséget képviseltünk. A nyári iskola új együttműködési megállapodásokat kötött, és idén első alkalommal párhuzamosan elindította a spanyol nyelvű programot.
A barcelonai találkozó előtt valamennyi résztvevőnek részt kellett vennie egy online tréning előkészítő modulban, amely 7 részre oszlott: klinikai kutatás és fejlesztés, etika a klinikai kísérlet és kutatás, statisztika, hatósági eljárások, Európai Gyógyszerügynökség, farmakovigilancia és használati kockázatok, piaci hozzáférés és egészségügyi technológia értékelés. Tesztet kellett írni minden egyes rész elvégzését követően.
A kurzus kiváló volt, magasan képzett előadókkal és az előadások, valamint gyakorlati workshopok megfelelő elegyével.
Annak ellenére, hogy 13 éve dolgozom ezen a területen rá kellett jönnöm arra, hogy mennyi mindent kell még tanulnom és mennyire alapvető betegképviselők számára, hogy megfelelő tréningeken vegyenek részt és, hogy naprakészek legyenek a legfrissebb újdonságokkal, hogy más érdekeltekkel egy szinten tudjanak maradni. Amikor jelentkeztem, nem tudatosult bennem, hogy mekkora kihívás lesz, de azt kell mondanom, hogy remek élmény volt, és bármikor megismételném!

Pisana Ferrari


BETEGKÉPVISELETI KURZUS (VRDNIK, SZERBIA)

BETEGKÉPVISELETI KURZUS (VRDNIK, SZERBIA)A kurzust 2017. február 5-6 között a szerb és horvát Ritka Betegségek Szövetsége szervezte és a meghívottak az országok betegszervezeteinek elnökei voltak. Sor került különböző workshopokra: hogyan kell a médiát kezelni, közszereplés, gyógyszer elérhetőség, hogyan kell kapcsolatba lépni egészségügyi hatóságokkal, minisztériumokkal, hogyan kell csapatban dolgozni, stb.
Nagyszerű élmény volt. A programon 22 betegszervezet vett részt az alábbi – azonos nyelven beszélő – országokból: Horvátország, Szerbia, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina. A PH-t Zdenka Bradac (Horvátország), Tadeja Ravnik (Szlovénia), jómagam és Mirko Glavinic (Szerbia) képviselte.

Danijela Pesic


Oroszajkú PH betegszervezetek találkozója Vilniusban

Oroszajkú PH betegszervezetek találkozója VilniusbanAz a megtiszteltetés ért, hogy részt vehettem az oroszajkú, PHA Európa tagszervezeteinek éves találkozóján, amelyre június közepén Litvániában, Vilniusban került sor. A találkozót Anastasija Kovaliova a litván betegszervezet részéről szervezte. Valamennyi oroszajkú betegszervezetet meghívták, amelyek közül az alábbiak voltak jelen: Fehéroroszország, Észtország, Lettország, Litvánia, Oroszország, Ukrajna. A PHA Európa pénzügyileg támogatta a találkozót, valamint az én utazásomat is.
A találkozó csütörtök este kezdődött egy vacsorával. Ez szép és bensőséges volt. Egyértelmű volt, hogy ezek az oroszajkú betegszervezeteket szoros kötelék köti egymáshoz. A következő nap Vilnius fő kórházában találkoztunk. Itt található a PH központ is. A résztvevőket a vezető PH specialista üdvözölte, aki egy prezentációt is tartott a PH-ról és a Litvániában elérhető kezelésekről. Ezt követően végigjártuk a kórházat. Érdekes volt látni, hogy a kórház egy része a külföldiek és azon litvánok kezelésére szolgált, akik fizettek az egészségügyi ellátásukért. A kórház ezen része észrevehetően modernebb ás szolgáltatásorientáltabb volt. Úgy gondolom, hogy ez kifejezetten érdekes volt a fehérorosz, orosz és ukrán betegszervezetek számára. Ezekből az országokból származó betegek ellátást kaphatnak itt és olyan szolgáltatásokat, amelyek a saját országukban nem érhetőek el.
Később valamennyi betegszervezet beszámolt tevékenységéről és országa egészségügyi rendszeréről. Nagy figyelmet kapott az ellátáshoz való hozzáférés és a transzplantáció témája. Sok időt töltöttek ezekkel a prezentációkkal és információt cseréltek ezekben a témákban.

Későn ért véget a találkozó, amelyet követően kimentünk egy étterembe enni.

A következő napot városnézésnek szenteltük. Meglátogattunk egy közeli települést, amely erődítményéről híres és megnéztük Vilniust is.

Következtetés: Nagyszerű találkozó (közösségi és üzleti szempontból is) és nagyon hasznos az oroszajkú betegszervezetek számára, akik úgy tűnik hasonló problémákkal küzdenek.

Hall Skaara


A PHA Európa orvos-képzése

Örömmel jelentjük be, hogy 10 orvos részére tréninget fogunk tartani a pulmonalis hipertóniáról. A résztvevők olyan specialisták, akik olyan országokban kezelnek PH-s betegeket, ahol egyáltalán nincs vagy csak néhány gyógyszer érhető el, és az ellátás színvonala javításra szorul.
A kurzusra a madridi 12 de Octubre hospital kórházban kerül sor. Az időpontról és a jelentkezés megnyíltáról később küldünk emailt.
Ez a tréning részét képezi a képviseleti munkánknak és egyben egy további lépést jelent ahhoz, hogy a tagszervezetek az ellátásokhoz és referencia központokhoz hozzáférjenek.