AIPM Betegszervezeti Meetup és Betegszervezeti Akadémia

AIPM Betegszervezeti Meetup és Betegszervezeti Akadémia

Egy betegszervezettel kapcsolatosan mindig van mit tanulni. Minden lehetőséget igyekszünk kihasználni, ahol hallgathatunk beszámolókat, megosztanak velünk jó és esetleg követendő gyakorlatokat és a sorstársakkal megbeszélhetjük ki milyen nehézségekkel küzd.

Hetek óta hallgatói vagyunk az Innovatív Gyógyszergyártók által indított Betegszervezeti Akadémiának. Erről a lehetőségről először egy az általuk szervezett Betegszervezeti Meetup rendezvényen értesültünk, ahol nagyon hasznos előadásokat hallgathattunk.
Tudoer_Egylet_AIPM Betegszervezeti meetup előadók
Először Dr. Szalóki Katalin, AIPM, igazgató üdvözölt mindenkit. Beszélt arról, hogy a gyógyszercégek mellett szeretnék segíteni és erősíteni a betegszervezeteket is.
Zuzana Komárková, az AIFP-t képviselte, többek között arról beszélt, hogy Csehországban hogyan működnek együtt a betegszervezetek az egészségügyi kormányzattal. Vágyakozva hallgattuk ahogy bemutatásra került az az irány, amerre jó lenne tartani. Ahol az egészségügyért felelős döntéshozók elismerik és igénylik a betegek és betegszervezetek közreműködését a döntésekhez. Illetve ahol az együttműködéshez, az egyesületek munkájához rendelkezésre áll egy közösségi tér, ahol irodai munkát lehet végezni, de konferenciát vagy tréningeket is lehet tartani. Valljuk be, ez a mi egyesületünknek is jó lenne.
Koltai Tünde, BEMOSZ, elnöke előadásában kiemelte az összefogás és a proaktivitás fontosságát. Buzdított arra is, hogy vegyünk részt képzéseken, tanuljunk az előadóktól és egymástól is.
Galambos Vanda, Roche, Health Policy Center Lead, megköszönte a betegszervezetek érdekképviseleti munkáját és sok erőt kívánt ehhez. Röviden beszélt a szervezés alatt álló beteg akadémiáról is.
Az egészségügyi kormányzattal való együttműködés ígéretes kezdete az, hogy több más hasonló rendezvény mellett itt is előadott a Belügyminisztérium, Népegészségügyi Főosztályának, főosztályvezető asszonya. Előadásából felvázolódott, hogy milyen gondolkodás folyik arról, hogy egy ideális folyamatban hogyan lehetne maximalizálni a páciensek által érzékelt értékeket, a szolgáltatók haszon törekvései mellett. Főosztály vezető asszony is kiemelte, hogy a betegszervezetek nélkülözhetetlenek ehhez a folyamathoz.
Az itthoni betegszervezetek lehetőségeiről és jó gyakorlatairól Dr. Grózli Csaba, Magyar Szervátültetettek Szövetsége, stratégiai- és orvosigazgatója beszélt. Előadásában is szóba került a betegszervezetek értéke és a képzett beteg programok fontossága. Kezdve onnan, hogy a betegek gyakran az alapvető információkat is nehezen értik meg. Mivel az orvosok és a szakszemélyzet ideje véges, ezeket tőlük nem tudja megkérdezni a beteg. A betegszervezet tud segíteni kétségei megválaszolásában és a szakszavak megértésében. Fontos, hogy kövesse az ajánlásokat, működjön együtt az orvossal és folyamatosan szedje a gyógyszereit az ún. szürke zónában is, azaz a két kontroll között is. Ebben a zónában hatékonyan a betegszervezet tud segíteni azáltal, hogy hiteles és közérthető információkat oszt meg a betegekkel. Nehéz számszerűsíteni, de a képzett és együttműködö beteg kevesebbe kerül az Eü finanszírozás számára. Talán egyszer majd megvalósul a stratégiai partnerség a szakma, a finanszírozó és a betegszervezetek között.
Dr. Kocsis Janka, AIPM, Alliance Manager bemutatta a Betegszervezeti Akadémiát, amire lehetett jelentkezni a betegszervezeteknek. Így mi is hallgatói lettünk.
Majd visszatértünk a betegszervezetek értékére és arról hallhattunk előadást, hogy számosítható-e az általuk teremtett érték. A felmérés részletei elérhetőek lesznek hamarosan. Egyik fő tanulság, hogy már az is kérdés, hogy egyáltalán hány betegszervezet lehet Magyarországon, hiszen ennek ismerete nélkül a felmérés adatait nehéz extrapolálni.
Végül Dr. Szalóki Katalin, AIPM, igazgató – Bemutatta azon kutatásnak az eredményeit, mely azzal foglalkozott, hogy számszerűsíthető-e a betegszervezetek által teremtett érték.

Nehéz megbecsülni. Ami biztos, hogy 37 betegszervezet töltötte ki a kérdőívet ami a kutatás alapja volt. Az jött ki, hogy összesen 20 650 órát fordítanak betegedukációra, ami kb. 130 mFt-ra értékelhető. De nem tudjuk összesen mennyi betegszervezet van ma Magyarországon. Így nem tudjuk, hogy az összes szervezetre ez hogy extrapolálható.
Nem tudjuk pontosan, hogy mekkora érték, de az biztos, hogy nem elhanyagolható.
Az előadások után beszélhettünk közösségi média szakértővel és jogi tanácsadóval is.
Illetve egy workshop keretében, kiscsoportos foglalkozás során dolgozhattunk együtt olyan kérdések lehetséges megoldásán, ami több egyesületben is felmerülő problémákat fed le.

A rendezvényt nagyon hasznosnak találtuk és már várjuk a következőt.