Adóalapból levonható személyi kedvezmény változása

Adóalapból levonható személyi kedvezmény változása

𝐀 𝐦𝐢𝐧𝐢𝐦á𝐥𝐛é𝐫𝐫𝐞𝐥 𝐚𝐫á𝐧𝐲𝐨𝐬𝐚𝐧 𝐧ő𝐭𝐭 𝐚 𝐭𝐚𝐫𝐭ó𝐬𝐚𝐧 𝐛𝐞𝐭𝐞𝐠𝐞𝐤𝐞𝐭, 𝐟𝐨𝐠𝐲𝐚𝐭é𝐤𝐨𝐬𝐬á𝐠𝐠𝐚𝐥 é𝐥ő𝐤𝐞𝐭 𝐦𝐞𝐠𝐢𝐥𝐥𝐞𝐭ő, 𝐚𝐳 𝐚𝐝ó𝐚𝐥𝐚𝐩𝐛ó𝐥 𝐥𝐞𝐯𝐨𝐧𝐡𝐚𝐭ó 𝐬𝐳𝐞𝐦é𝐥𝐲𝐢 𝐤𝐞𝐝𝐯𝐞𝐳𝐦é𝐧𝐲 𝟏𝟗𝟗𝟓. é𝐯𝐢 𝐂𝐗𝐕𝐈𝐈. 𝐭ö𝐫𝐯é𝐧𝐲 (𝐒𝐙𝐉𝐀-𝐭ö𝐫𝐯é𝐧𝐲).A személyi kedvezményre az a magánszemély jogosult, aki:

– rendelkezik a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról szóló 49/2009. EüM-rendelet alapján kiállított orvosi igazolással, vagy

– a rokkantsági járadékról szóló 83/1987. MT-rendelet szerinti rokkantsági járadékban részesül, (vigyázat rokkantsági ellátásban részesülők nem ebbe a kategóriába tartoznak!) vagy

– fogyatékossági támogatásra való jogosultságát külön jogszabály szerint megállapították.

𝐊𝐢𝐜𝐬𝐢𝐭 𝐛ő𝐯𝐞𝐛𝐛𝐞𝐧 𝐚𝐳 𝐨𝐫𝐯𝐨𝐬𝐢 𝐢𝐠𝐚𝐳𝐨𝐥á𝐬𝐫ó𝐥.

A személyi kedvezményhez szükséges orvosi igazolást szakambulancia, kórházi osztály szakorvosa vagy az általuk készített orvosi dokumentáció alapján a háziorvos állíthatja ki.

A személyi kedvezményre való jogosultságot alátámasztó orvosi igazolást a magánszemélyeknek nem kell beküldeniük a NAV-hoz, azt csupán meg kell őrizniük az elévülési idő végéig.

A háziorvosoknak, szakorvosoknak a kiállított személyi kedvezményre jogosító igazolásokról elektronikusan adatot kell szolgáltatniuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé.

A személyi kedvezmény igénybevétele szempontjából a fogyatékos állapot minősítésére vonatkozó előírásokat, illetve a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket a 335/2009. kormányrendelet tartalmazza.

Az 𝐚𝐝ó𝐞𝐥ő𝐥𝐞𝐠-𝐧𝐲𝐢𝐥𝐚𝐭𝐤𝐨𝐳𝐚𝐭𝐨𝐭 legegyszerűbben az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) lehet kitölteni és beküldeni a NAV-hoz, de a nyilatkozatok kitölthetők és leadhatók papíralapon is a munkáltatónak, rendszeres bevételt juttató kifizetőnek. Újdonság, hogy tartós vagy végleges állapot esetén be lehet jelölni, hogy a nyilatkozatot a visszavonásig kérjük figyelembe venni. Így csak akkor kell nyilatkoznunk újból, ha az állapot esetleg megszűnik.
A személyi kedvezmény jogosultsági hónaponként a minimálbér egyharmada száz forintra kerekítve [szja-törvény 29/E §].
2023-ra vonatkozóan havi 77 300 forint adóalap, azaz 11 600 forint adómegtakarítást jelent.
2024-ben pedig havi 88 900 forint adóalap, azaz havi 13 355 (évi 159 600) forint az adómegtakarítási lehetőség.
Az összevont adóalap több jogcímen csökkenthető, ezért az, aki többféle kedvezményre is jogosult, meg kell nézni, hogy milyen sorrendben veheti azt igénybe.
Azt is figyelembe kell venni, hogy milyen jövedelem utáni szja vehető figyelembe az aktuális kedvezményhez, mert pl. a bérbeadásból származó jövedelem utáni adóból az anyák kedvezménye nem érvényesíthető.
A sorrend 2023. január 1-jétől a következő:
– négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye,
– 25 év alatti fiatalok kedvezménye,
– 30 év alatti anyák kedvezménye,
– 𝐬𝐳𝐞𝐦é𝐥𝐲𝐢 𝐤𝐞𝐝𝐯𝐞𝐳𝐦é𝐧𝐲,
– első házasok kedvezménye,
– családi kedvezmény.